Om oss

Stjärnjourens verksamhet

Stjärnjouren är Sundbybergs trans- och tjejjour. Vi är en feministisk organisation (du kan läsa mer om vad det innebär längre ner på den här sidan). Vi stöttar och stärker unga tjejer och transpersoner mellan 13 och 25 år och håller föreläsningar och workshoppar på skolor i Sundbyberg.

Vår verksamhet är alltså uppdelad i två olika delar. Vi stöttar och stärker unga tjejer och transpersoner genom vår kontaktjour och genom att ordna olika sorters aktiviteter. Vi har till exempel nattvandrat, haft biokvällar och feministiskt självförsvar. Vill du och dina kompisar få hjälp att ordna en aktivitet? Kolla längre ner på den här sidan.

I den andra delen av vår verksamhet håller vi workshoppar och föreläsningar för alla unga på högstadieskolor och gymnasieskolor. Vi kan prata till exempel om sex, normer, våld och unga personers hälsa. Vi föreläser också för organisationer och för vuxna som jobbar med ungdomar.

Om du är lärare och vill boka en workshop med oss hittar du mer information här.

De flesta av oss som jobbar på Stjärnjouren gör det ideellt, för att vi tycker att det är viktigt och kul. Om du är intresserad av att bli volontär hittar du mer information här.

Vill du eller din organisation samarbeta med Stjärnjouren?

Det kan handla om allt i från att sponsra oss med teknikutrustning till att ha en gemensam kampanj, utbyta erfarenheter eller på andra sätt samverka. I mån av tid tar vi emot studiebesök från andra föreningar eller organisationer för att berätta mer om vår verksamhet. Kontakta gärna oss med din idé så kan vi prata mer om hur vi kan samarbeta för att skapa ett jämställt samhälle fritt från våld för unga tjejer och transpersoner!

Vi kan hjälpa dig som är ung att ordna en aktivitet

Har du och dina kompisar en idé om en aktivitet som ni vill ha hjälp att förverkliga? Hör av er till oss! Vi samarbetar gärna och kan till exempel hjälpa till med att fixa lokal eller köpa in fika. Ni kan be er lärare eller fritidsledare att ta kontakt med oss eller mejla oss på info@starnjouren.nu.

Feminism och normkritik

Stjärnjouren är en feministisk förening. Det betyder att vi arbetar för jämställdhet och lika rättigheter för alla. Tjejer och transpersoner tillhör grupper som utsätts för diskriminering och övergrepp på grund av sitt kön, men som kan ha väldigt olika erfarenheter av detta. I vår verksamhet arbetar vi också mot alla andra former av förtryck, till exempel diskriminering och kränkningar som baseras på funktionalitet, hudfärg, bakgrund, ekonomisk situation, religion, sexualitet eller ålder.

Stjärnjouren har ett normkritiskt förhållningssätt. Det innebär att vi är kritiska till samhällets normer och osynliga regler om hur olika människor “ska vara”. Normer begränsar oss och skapar orättvisor. Vi på Stjärnjouren ifrågasätter och vill synliggöra sånt som ses som självklart och normalt för många. Vi vill att du ska kunna vara den du är och göra det du vill. Med oss kan du som är stödsökande prata om vad du vill utan att riskera att bli dömd eller ifrågasatt.