Att må dåligt

Alla kan känna sig ledsna eller må dåligt ibland. Ingen orkar vara glad jämt. Att du känner så kan bero på olika saker och ibland går det över av sig självt. Men ibland kan du känna dig ledsen eller nedstämd under en lång tid, och då kan du behöva prata med någon för att få hjälp att må bättre igen. Det finns hjälp och stöd att få. Du ska inte behöva må dåligt!

Ibland kanske det räcker med att till exempel prata med en kompis, ett syskon eller en trygg vuxen, men ibland kanske du inte kan, vill eller orkar vända dig till dina närmaste. Då finns det olika ställen dit du kan ringa eller mejla. Du kan också få stöd via chattar.

Om du mår väldigt dåligt kan det vara bra att prata med någon som har lång erfarenhet av att hjälpa personer som mår dåligt. Det kan till exempel vara en kurator på din skola eller på en ungdomsmottagning, eller kanske en psykolog. Kuratorer och psykologer har särskild utbildning för att lyssna och hjälpa till när du mår dåligt.

Trans- och tjejjourer

Du som identifierar dig som transperson eller tjej kan alltid vända dig till en trans- och tjejjour om du vill prata med någon. Ofta kan du nå jourerna via mejl, telefon och chatt. Vi på jourerna finns här för dig, lyssnar på dig och står alltid på din sida. Om Stjärnjourens kontaktjour är stängd kan du hitta andra jourer att vända dig till på www.ungasjourer.se.

Killar.se

Du som identifierar dig som kille kan vända dig till killar.se om du har frågor och funderingar. Här kan du chatta med en vuxen volontär om vad som helst. Du kan vara helt anonym, inget av det du berättar förs vidare.

BUP – barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är en del av sjukvården och finns till för barn och ungdomar som mår dåligt psykiskt. BUP erbjuder stöd och behandling till barn och ungdomar från 0 till 17 år. De jobbar tillsammans med barn, unga, föräldrar och ibland även den övriga familjen. På bup.se hittar du information om BUP-mottagningar i Stockholms län. På 1177.se hittar du kontaktuppgifter till BUP-mottagningar i resten av landet.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan vända dig till BRIS med frågor och funderingar. På BRIS webbplats kan du chatta med eller mejla till en kurator, skriva med jämnåriga i forum eller bara läsa om viktiga ämnen. Du kan också ringa till BRIS på telefonnummer 116 111.

Du kan också läsa mer om att må dåligt här:

Ungasjourer

UMO