Utsatt

Många frågor som kommer till Stjärnjouren handlar om våld, trakasserier och olika övergrepp. Många undrar till exempel om våldtäkt, vad du ska göra om någon trakasserar dig på nätet, hur du gör en polisanmälan och vad som händer sen. Om du har frågor och funderingar, mejla gärna till vår jourjurist. Stjärnjourens jurist tar emot frågor och funderingar från dig som är utsatt för brott och lämnar kostnadsfri juridisk rådgivning. Vilka rättigheter har en som brottsoffer? Kan det vara en brottslig handling jag utsatts för? Är det lagligt att tafsa? Får en sprida nakenbilder på mig? Vår jourjurist kan svara på frågor om polisanmälan, polisförhör och rättegång. Ingen fråga är för stor eller för liten! Mejla till juristen@stjarnjouren.nu

umo.se kan du läsa mer om att vara utsatt på olika sätt, till exempel om misshandel, mobbing, sexuella övergrepp, våldtäkt eller incest. Det finns också information om diskriminering och trakasserier och om att bli utsatt och trakasserad på nätet, vad du kan göra om en kompis är utsatt eller om du är rädd för att bli bortgift. På sidan www.jagvillveta.se går det att läsa om alla ens rättigheter om en blivit utsatt för ett brott. Där finns även information om vad som är brottsligt, hur en kan känna om en varit med om brott och var en kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om en anmäler eller om det blir rättegång.

Våldtäkt

Våldtäkt behöver inte betyda penetrerande slidsex som någon tvingar till sig. Det kan lika gärna innebära delar av ett samlag som du inte var med på, sexuell beröring som inte var välkommen eller att bli tvingad till exempelvis munsex.

Ofta utnyttjar förövaren en persons redan underlägsna tillstånd. Kanske är en berusad, psykiskt instabil, osäker eller bara väldigt ung. Idag är det straffbart att ha sex med någon som inte vill. Det är även olagligt att ha sex med någon (alt våldta) som inte kan försvara sig eller befinner sig i en särskilt utsatt situation – exempelvis om en varit berusad, sovit, är funktionsnedsatt eller för rädd för att kunna säga nej eller kämpa emot.

Tjej och transjourer gör ingen skillnad på våldtäkter som begåtts av en främling, tjej, kille, en älskad kompis eller en partner. Vi bryr oss inte om ifall du hade druckit, om du sov, vad du hade på dig eller inte hade på dig. Om du sa ”nej” eller vilka du träffat innan. Det enda som är viktigt är din känsla av att ha tvingats till sex du inte ville ha. För det är det som är en våldtäkt. Ingen har någonsin rätt att ha sex med någon som inte vill!

Hjälp och stöd om du blivit våldtagen

Om du varit med om en våldtäkt kan det vara bra att ta sig till en akutmottagning så snart som möjligt och inte duscha efter våldtäkten, för att göra det lättare att säkra bevis och se till att du inte fått några skador. På mottagningen får du träffa en läkare, och du får själv välja om du vill ta prover och göra en gynekologisk undersökning. Du kan när som helst säga till om det inte är något som känns okej eller om du vill avbryta undersökningen. Det är även upp till dig att välja om du vill göra en polisanmälan, men det kan vara bra att besöka en läkare efter våldtäkten så att det finns bevis utifall att du vill göra en anmälan vid senare tillfälle. Det kan i så fall vara bra om någon som du känner och litar på följer med dig eftersom det kan kännas jobbigt att göra anmälan och gå igenom en läkarundersökning efter en våldtäkt. Det kan till exempel vara en kompis, förälder eller någon annan vuxen men det är självklart du som bestämmer.

Akutmottagningen för våldtagna kvinnor finns på Södersjukhuset i Stockholm. Där får du hjälp oavsett vem som har utsatt dig för övergrepp. Det kan vara en man eller kvinna, någon som står dig nära eller en person som du aldrig träffat förut. Syftet med akutmottagningen för våldtagna kvinnor är att ge bästa bemötande, vård och uppföljning. Kvinnorna erbjuds hjälp att bearbeta våldtäkten genom stödsamtal med kurator eller psykolog. På mottagningen utförs också rättsmedicinska utredningar för att säkra bevis till stöd för efterföljande rättsprocess.

Det finns flera stödföreningar som är särskilt kunniga om sexuella övergrepp, där en kan få telefon, mejl eller chattstöd. Vissa har samtalsgrupper, enskilda samtal och stöd för dig som varit med om ett sexuellt övergrepp.

Storasyster är en stödförening, du kan kontakta dem oavsett var du bor och få prata med någon på mejl eller chatt. Du är alltid anonym så länge som du vill.  Du kan också skriva direkt till storasysterjuristen som kan svara på frågor om anmälan, hur det kan gå till, vad du har rätt till och allt som du undrar över.

Har någon närstående; släkting, styvbror, familjemedlem eller förmyndare utsatt dig för något sexuellt. Det kan kännas väldigt skamfyllt och svårt att prata om, kanske har en inte berättat för någon. Du kan alltid vända dig till en trans- eller tjejjour och helt anonymt berätta för oss. Vi lyssnar och dömer inte. Kom ihåg att det aldrig aldrig aldrig är ditt fel.
Vill du prata med någon som förstår och har erfarenheter av sexuella övergrepp inom familjen så finns också Rise, dit kan en ringa eller mejla anonymt och prata med någon som har egna erfarenheter.