Manifestation: Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor 25 november

Den 25/11 uppmärksammar Kvinnojouren i Sundbyberg och Stjärnjouren – Sundbybergs Tjejjour internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor genom en ljusmanifestation på Sundbybergs torg.

Varje dag begås 100 våldtäkter i Sverige. Var femte vuxen kvinna har någon gång blivit utsatt för grovt sexuellt våld. 17 kvinnor dödas varje år av en man som de har eller har haft en kärleksrelation med. Var tionde barn bevittnar pappas våld mot mamma. I Sundbyberg har det hittills i år anmälts 50 fall av våld i nära relation. Mörkertalet är tyvärr stort.

Statistiken talar för sig själv. Låt oss samlas för att hedra offren för mäns våld mot kvinnor och för att prata med varandra om hur vi ska nå en ljusare framtid.

Vi bjuder på kaffe, fika och samtal. Välkomna!

När: Lördag 25/11 kl. 14:00 – 16:00
Var: Sundbybergs torg,T-bana/pendeltågsstation Sundbybergs Centrum.

Manifestation 25 nov bild

Vill du jobba våldspreventivt med unga?

Hej!

För att kunna förhindra att våld sker behöver vi börja tidigt, Stjärnjouren – Sundbybergs tjejjour håller workshopen Vad är Okej Sex? i Sundbybergs högstadie- och gymnasieskolor. Nu behöver vi bli fler för att kunna möta ännu fler ungdomar. Vill du vara med och förebygga våld tillsammans med oss?

I Stjärnjouren kan du engagera dig tillsammans med andra feminister för ett jämställt samhälle fritt från våld. Som volontär i Stjärnjourens utåtriktade verksamhet engagerar du dig främst i våldspreventivt arbete gentemot unga personer. Det kan vara att leda workshops om samtycke i skolor, nattvandra under festivaler eller vara med att anordna olika aktiviteter med syfte att stärka unga tjejer och transpersoner.

Stjärnjouren är en ideell feministisk förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Vårt arbetssätt är normkritiskt. Det är volontärer tillsammans med två heltidsanställda samordnare som organiserar och genomför Stjärnjourens verksamheter och här finns utrymme för alla som vill utveckla verksamheten genom egna initiativ och idéer! Som volontär hos oss får en gå vår grundutbildning i våldspreventivt och stödjande arbete, erbjuds handledning, löpande fortbildning och får delta i medlemsföreläsningar. Utöver detta ingår du i ett socialt nätverk där vi peppar varandra och gör roliga saker ihop!

Vi söker även volontärer till vår kontaktjour (stödverksamhet) som är öppen varje torsdag kväll för att stötta och stärka unga stödsökanden på chatt, mejl och telefon. Se separat annons eller på vår hemsida www.stjarnjouren.nu.

När och var ska uppdraget genomföras:
Vardagar, kvällar och/eller helger i Sundbybergs kommun.
Specifika önskemål eller information:
Du behöver inga förkunskaper för att söka, men vi vill att du: – Är minst 18 år. – Har ett feministiskt förhållningssätt. – Är intresserad av våldsförebyggande och utåtriktat arbete, dvs tycker om att arrangera aktiviteter och kan tänka dig prata inför en grupp ungdomar. – Har tid att engagera dig i verksamheten minst två gånger i månaden (ca 5 timmar/mån). För att bli volontär behöver du även kunna delta i vår grundutbildning för nya volontärer som äger rum den 16-17 september (dagtid), samt 27 september (kvällstid) i Sundbyberg.

Vi hoppas att du känner att detta uppdrag är något för dig. Välkommen med din intresseanmälan, senaste den 1 september! <3
fragor

Vill du stötta och stärka unga tjejer och transpersoner? Bli volontär hos oss!

Hej!

Vill du engagera dig i en tjejjour för att stötta och stärka unga tjejer och transpersoner? Nu söker vi fler volontärer till vår stödjande verksamhet för att kunna ge stöd och nå ut till fler unga tjejer och transpersoner.

Under 2016 hörde ca 500 stödsökande av sig till vår kontaktjour för att prata och få stöd. Till vår jour hör många av sig anonymt och kan prata om vad som helst. Samtalen kan handla om allt möjligt, beroende på vad den stödsökande behöver prata om. De vanligaste ämnena är psykisk ohälsa och relationer. Din del är att bara lyssna: stötta, stärka och aldrig döma. Kontaktjouren består av chatt-, mejl- och telefonstöd varje torsdagkväll kl. 18-21. Jouren bemannas alltid av minst två-tre personer och vi stöttar och stärker tillsammans. Om du tror att detta kan vara något för dig, gör en intresseanmälan så bokar vi in ett datum då vi ses, är du fortfarande intresserad får du vår grundutbildning, därefter får du specifik inlärning i stödverksamheten så länge som du behöver. Just nu har vi en anställd stödsamordnare och ses regelbundet för möten och handledning i kontaktjouren.

I Stjärnjouren kan du engagera dig tillsammans med andra feminister för ett jämställt samhälle fritt från våld. Vi är en ideell feministisk förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Vårt arbetssätt är normkritiskt. Det är vi volontärer som organiserar och genomför Stjärnjourens verksamhet och här finns utrymme för alla som vill utveckla verksamheten genom egna initiativ och idéer! Som volontär hos oss får en gå en grundutbildning i våldspreventivt och stödjande arbete, handledning, löpande fortbildning och får delta i medlemsföreläsningar. Utöver detta ingår du i ett socialt nätverk där vi peppar varandra och gör roliga saker ihop!

Vi söker även volontärer till vårt våldspreventiva arbete med unga bla. som workshopledare i skolor. Se separat annons eller gå in på vår hemsida www.stjarnjouren.nu

När och var ska uppdraget genomföras:
Vardagskvällar, kontaktjouren har öppet torsdagar kl 18-21 i Rissne (Sundbyberg).
Specifika önskemål eller information:
Du behöver inga förkunskaper för att söka, men vi vill att du: – Är minst 18 år. – Har ett feministiskt förhållningssätt. – Har tid att engagera dig i verksamheten minst två tillfällen i månaden (ca 5 timmar/mån). För att bli volontär behöver du även kunna delta i vår grundutbildning för nya volontärer som äger rum den 16/ 17 september (dagtid), samt den 27 september (kvällstid) i Sundbyberg.

Vi hoppas att du känner att detta uppdrag är något för dig. Välkommen med din intresseanmälan till info@stjarnjouren.nu, senast den 1 september! <3 telefon

Pröva på feministiskt självförsvar!

18953145_1202464693215231_3971934577701716038_o

Vill du öva dig på att försvara dig mentalt, verbalt och fysiskt? Sjalvforsvar.nu, ABF och Stjärnjouren bjuder in till ett gratis pass i feministiskt självförsvar. Passet är öppet för dig som definierar sig som tjejer och går på gymnasiet.

TID: 2 juli kl 13-16 och 16juli kl 13-16
PLATS: HUNDRA74:an, Rissne Torg 1-3, våning 3, 174 57 Sundbybergs kommun
Feministiskt självförsvar går ut på att lära sig att sätta värde på sig själv. Det handlar om känna sig bekväm med att ta den plats vi har rätt till. Att lära sig att försvara sig, mentalt och verbalt – och med våld om det skulle behövas. Att ta tillbaka rätten över sin kropp och att vända tänkandet i en hotfull situation.
Genom olika övningar lär vi oss att öka självförtroendet och sätta värde på oss själva. Även om det aldrig är en tjejs eget fel om hon blir utsatt för trakasserier eller övergrepp, oavsett hur hon beter sig, lär vi oss hantera obehagliga situationer.

Kursen hålls av utbildade instruktörer från sjalvforsvar nu och är ett samarbete mellan Sjalvforsvar.nu, ABF Norra storstockholm och Stjärnjouren – Sundbybergs tjejjour.

Passet har ett begränsat antal platser, så det är först till kvarn!

Kom som du är, inget ombyte eller förkunskaper krävs!

Quiz svar 6 juni

IMG_4035

Hej! Tusen tack alla som kom förbi vårt tält på Sundbyberg 6 juni firande. Det var så fint! Ni var många som gjorde quizet, grymt jobbat alla! Vi har lottat några vinnare som kommer få pris hemskickat på posten, så håll koll i brevlådan :)

Här kommer dom rätta svaren på frågorna:

1. I Sverige ligger den genomsnittliga kvinnolönen lägre än den genomsnittliga manslönen. Därför kan en säga att kvinnor inte får lön för hela sitt arbete. Sveriges Kvinnolobby redovisar varje år från vilket klockslag kvinnor jobbar gratis. Vilket klockslag visade detta i år? (Om en jobbar från 8-17)

1. 15:57
2. 16:25
3. 16:47

2. Stjärnjouren skickar ibland ut bokpaket till Sundbybergs skolor. Sist vi gjorde det var den 28 maj, då vi ville uppmärksamma en internationell temadag. Vi skickade då bland annat en bok av Clara Henry. Vad handlar hennes senaste bok om?

1.Mens
2.Tjejjoursrörelsen
3. Bröst

3. Vilket år lagstiftade USA om att tillåta samkönade äktenskap i samtliga stater?

1. 1994
2. 2009
3. 2015

4. Vilken karaktär i Skam heter @loglady99 på Instagram?

1. Eva
2. Noora
3. Chris

5. Disneyfilmen Vaiana hade premiär tidigare i år. Vad är filmens engelska titel?

1. Moana
2. Waiama
3. Zayana

7. Vilket land blev i år först i världen med att lagstifta om lika lön oavsett kön?

1. Island
2. Rwanda
3. Singapore

7. Fram till modern tid utfördes tvångssteriliseringar av personer som genomgått en könsbekräftande behandling (tidigare könskorrigering) i Sverige. Vilket år upphörde detta?
1. 1993
2. 2003
3. 2013

8. Till Stjärnjouren kan tjejer och transpersoner i och utanför Sundbyberg vända sig med alla typer av frågor och funderingar för att finna en medmänniska som stöttar och stärker. Vi har chatt- och telefontid varje tisdag kl. 15.00-17.00 och torsdagar kl. 18.00-21.00. Vad är nytt på Stjärnjouren sedan maj?

1. Att stödsökande kan maila Stjärnjourens jourjurist om juridiska frågor.
2. Att Stjärnjouren har skapat ett eget bibliotek med feministisk litteratur.
3. Att Stjärnjouren anordnar picknickar i Rissne under sommarmånaderna.

9. Zara Larsson har under senare tid kommit att bli en av våra största unga feministiska förespråkare. I vilken låt på hennes senaste album hittas följande textrad ”why you so hesitant? You can be the next female president?

1. TG4M
2. Ain’t my fault
3. Make that money girl

10. Under 2016 tog Unizons (Stjärnjourens riksförbund) tjej-, trans- och ungdomsjourer emot över 30 000 stödkontakter, vilket gör oss till Sveriges största aktör för stöd på nätet.
Vilket år startade Sveriges första tjejjour, Stockholms tjejjour?

1. 1978
2. 1987
3. 1996

Mejla jourjuristen, premiär den 10 maj

Har du frågor kring anmälan? Hur går en rättegång till? Är det okej att få nakenbilder skickade om en inte har bett om det? Vad är diskriminering? Vad säger lagen?
Stjärnjouren har en egen jourjurist som finns för dig och svarar på dina frågor och funderingar. Kom ihåg: ingen fråga är för stor eller för liten.
Stjärnjourens jurist tar emot frågor via e-post och nås på juristen@stjarnjouren.nu från och med den 10 maj. Det går självklart bra att vara anonym. Vi har tystnadsplikt, vilket innebär att du kan känna dig trygg i att allt du säger stannar hos oss.
Vill du hellre söka information så finns Brottsoffermyndigheten hemsidan www.jagvillveta.se. På den sidan finns information om vad som är brottsligt, hur en kan känna om en varit med om brott och var en kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om en anmäler eller om det blir rättegång.
Frågor som kommer in till juristen svaras en gång i veckan, så det kan ta några dagar innan du får svar. Vill du prata med någon direkt är det bättre att se vilken jour som har öppet just idag. Alla jourer hittar du på www.tjejjouren.se
Du kan också prata med oss varje tisdag kl. 15-17 och torsdag kl.18-21 om precis vad du vill-
Mejl: juristen@stjarnjouren.nu
Ta hand om dig <3 Fråga jourjuristen

Ny chattid : tisdagar kl. 15-17

Hej alla fina!

Den 11 april öppnar Stjärnjouren kontaktjouren en dag till i veckan. Vi kommer ha telefon, chatt och mejltid varje tisdag mellan klockan tre och fem. Kontaktjouren är som vanligt även öppen torsdagar klockan 18 – 21.
Mejla gör ni till kontakt@stjarnjouren.nu, chatten öppnar ni från vår hemsida (startsidan) och telefonnumret är 08 – 628 76 10.
Ingenting är för stor eller för litet för att höra av sig!
Kram <3

Vi söker fler volontärer!

bli_volontar

Hej!

Nu söker vi fler volontärer som vill engagera sig för ett jämställt samhälle fritt från våld. Stjärnjouren arbetar för att stötta och stärka unga tjejer och transpersoner, och vår verksamhet är helt beroende av våra volontärer. Vi söker dig som vill engagera sig i vår stödverksamhet eller som vill jobba utåtriktat med olika aktiviteter för att förebygga våld – eller kanske har du idéer om hur du vill utveckla vår verksamhet vidare!

Mer information om hur du söker och vad det innebär att vara volontär hos oss hittar du här!

Välkommen med din ansökan senast den 25 januari!

GRATIS VINTERLOVSBIO I FILMSTADEN

Hej alla fina!

Vet du inte vad du ska göra på lovet? Kom till Filmstaden i Råsunda (T-bana Näckrosen) den tredje januari 18.00 på gratis BIO. Vi visar filmen Girlhood och bjuder på popcorn, godis och goodiebags. Ta med en kompis eller kom som du är – det kommer bli mys! OBS: Mejla”Girlhood” till info@stjarnjouren.nu för att boka din plats!

Om filmen Girlhood:
Marieme – den duktiga sporttjejen, den ansvarstagande storasystern och extramamman som griper in när den riktiga inte orkar. Skolan går dåligt eftersom det krävande familjelivet tar all hennes energi.
En dag träffar hon Lady, Adiatou och Fily, och tanken på frigörelse föds. Marieme släpper taget, och njuter av att äntligen vara en sorglös del av en till synes varm, cool och fri tjejgemenskap.

Evenemang på Facebook : https://www.facebook.com/events/124186918074381/

NÄR: tisdag 3 januari kl 18:00
VAR: Filmstaden Råsunda, Råsundavägen 150. Närmsta T-bana Näckrosen
TILLGÄNGLIGHET: Info kommer

Hittar du inte eller har någon fråga? Tveka inte å ring 072 877 82 08 så kommer vi och möter dig vid tunnelbanan!

Hoppas hoppas att vi ses! biodump

Kontaktjouren öppen i mellandagarna 27-29 december kl. 18 -21

Hej! Tycker du julen är tung, knepig, as rolig eller helt meningslös? Oavsett vad du vill prata om, finns vi här för dig. Stjärnjourens kontaktjour kommer att ha öppet tisdag, onsdag och torsdag kväll i nästa vecka (27-29 december) kl. 18-21. Ring, chatta eller mejla oss!

Vi finns här och lyssnar, stöttar, eller bara snackar. <3 tjejer KRAM