Att må dåligt

Alla kan känna sig ledsna eller må dåligt ibland och ingen orkar vara glad jämt. Att du känner så kan bero på olika saker och ibland går det över av sig självt. Men ibland kan du känna dig ledsen eller nedstämd en lång tid och då kan du behöva prata med någon för att få hjälp att må bättre igen. Det finns hjälp och stöd att få och du ska inte behöva må dåligt. Ibland kanske det räcker med att till exempel prata med en kompis, ett syskon eller en förälder men ibland kanske du inte kan, vill eller orkar vända dig till dina närmaste. Då finns det olika ställen du kan ringa, maila eller chatta med.

Trans- och tjejjourer finns i hela landet

Du kan självklart alltid vända dig till en trans och tjejjour, vi finns här för dig, lyssnar på dig och står alltid på din sida. Om Stjärnjourens kontaktjour är stängd kan du söka på alla trans och tjejjourer i hela landet och se vilka som har öppet just nu. Du hittar alla jourer på www.tjejjouren.se där vi finns samlade.

Killfrågor.se

Killfrågor.se är för dig som ser dig som kille och är mellan 10 och 18 år. Här kan du chatta med en vuxen volontär om vad du vill. Du kan vara helt anonym och inget av det du berättar förs vidare. Chatten är öppen måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar klockan 20-22.

Om du mår väldigt dåligt och behöver prata med någon kan det vara bra att vända sig till någon som har lång erfarenhet av att hjälpa den som mår dåligt. Det kan till exempel vara en skolkurator på din skola, eller en kurator på ungdomsmottagningen där du bor eller en psykolog. De har särskild utbildning för att lyssna och hjälpa till när du mår dåligt.

BUP – Stockholm Stockholms barn- och ungdomspsykiatri

Stockholms barn- och ungdomspsykiatri (BUP) är en specialistverksamhet inom sjukvården för barn och ungdomar som mår dåligt psykiskt. BUP erbjuder stöd och behandling till barn och ungdomar från 0 till och med 17 år. De jobbar tillsammans med barn, unga, föräldrar och ibland även den övriga familjen. Här kan du kontakta BUP i Stockholm eller hitta mottagningar i andra delar av landet.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Till BRIS kan du som är under 18 år vända dig. Här kan du mejla och chatta med en kurator på BRIS, skriva med jämnåriga i forum eller bara läsa om viktiga ämnen.

Du kan också läsa mer om att må dåligt här:

http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/hur-mar-du

http://www.umo.se/Att-ma-daligt/